Last Updated on 28/02/2021 by Alex
Meille suomalaisille Tukholma on tutuin osa Keski-Ruotsia. Tukholmaa ympäröivä maaseutu tarjoaa kuitenkin paljon muutakin nähtävää ja koettavaa!
Pohjolan Venetsia, Tukholma on rakennettu 14 saarelle paikalle, jossa Mälarjärvi kohtaa Itämeren. Nykyinen kaupunki on yli 700 vuoden historian tulos, ja tämän päivän Tukholma tarjoaa jokaiselle jotakin.
Matkailijan kannattaa kuitenkin suunnata myös Tukholman ympäristöön, esim. Uppsalaan, vireään yliopistokaupunkiin, joka on myös kasvitieteilijä Carl von Linnén kotikaupunki: Kasvitieteellinen puutarha löytyy heti Uppsalan vaikuttavan linnan takana. Perheen pienimmät puolestaan tuntevat Uppsalan myös Pekka Töpöhännän kaupunkina. Uppsalan länsipuolella sijaitseva Fjärdhundraland on alue, jossa on runsaasti pienimuotoisia tilamyymälöitä ja käsityöpuoteja.
Ruukkiperinteitä edustaa puolestaan Eskilstuna, joka on viime vuosina tullut tunnetuksi maailman ensimmäisestä kierrätysgalleriastaan, ReTuna’sta.
Tukholman ympäristössä on myös useita viehättäviä pikkukaupunkeja: Ruotsin ensimmäinen kaupunki Sigtuna ja pikkukaupunki-idylli Mariefred, jotka ovat molemmat kesäaikaan saavutettavissa laivalla sekä noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsee viehättävä Trosa.
Parin tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Noran puutalokaupunki – yksi Ruotsin parhaiten säilyneistä – kannattaa yhdistää esim. linnakierrokseen, jossa kymmenkunta Mälarjärven linnaa ottaa vieraita vastaan – joissakin mahdollista myös yöpyä.
Nautiskelijoille Grythyttan on oikea osoite. Siellä löydät niin kuuluisan kestikievarin, kylpylähotellin sekä Måltidens Hus-ruokatutkimuskeskuksen (jonka rakennus toimi muuten Sevillan vuoden 1992 maailmannäyttelyn Ruotsin paviljonkina).
Saaristomaisemia ja aktiivilomaa
Roslagenin ja Tukholman saariston maisemat ovat meille suomalaisille tuttuja Ruotsinlaivan ikkunasta tai kannelta, mutta harva on tutustunut alueeseen lähemmin. Muista yhteysaluksien aikataulunmukainen liikenne sekä saariston lossiyhteydet, jotka mahdollistavat myös autolla liikkumisen osassa saaristoa!
Aktiivilomailijoille tarjolla on esim. vaellusreitit Bergslagsleden (n. 280 km, yhteensä 17 etappia) sekä Sörmlandsleden (n. 1.000 km, yksi Ruotsin pisimmistä vaellusreiteistä, yhteensä 100 etappia).
Bergslagen Cycling, Ruotsin suurin pyöräilyalue, houkuttelee 1.600 km pyöräilyreiteillään ja 1.200 km maastopyöräilyreiteillään.
Pääkuva: Anna Hållams / imagebank.sweden.se