Last Updated on 17/12/2023 by Alex

Luontokohteita, kansallispuistoja, saaristomaisemia ja aitoja makuja – Pohjois-Ruotsissa on paljon nähtävää ja koettavaa

Tälle sivulle on koottu Pohjois-Ruotsin parhaat matkavinkit, pohjoisesta etelään. Huomioithan että kohteet on pyritty järjestämään pohjois-eteläsuunnassa, joten itä-länsisuunnassa lähellä toisiaan sijaitsevat kohteet eivät välttämättä näy listauksessa vierekkäin.
Listaus löytyy alempana, mutta muista, että voit hakea matkavinkkejä myös alla olevalta Google Maps-kartalta, johon kohteet on merkitty eri kategorioihin!

Lue erillisillä sivuilla lisää myös Pohjois-Ruotsin tunturialueista ja rannikkoseuduista.

Pohjois-Ruotsin parhaat matkavinkit pohjoisesta etelään:

Riksgränsen

Ruotsin pohjoisin laskettelukeskus, joka tarjoaa maailmanluokan hiihto- ja luontoelämyksiä. Kausi on jatkuu pisimpään Ruotsissa, sillä täällä lasketellaan vielä juhannuksena keskiyön auringossa.
www.riksgransen.se

Björkliden

Luonnossa liikkujan ja aktiivilomailijan toivekohde, jolla on pitkät perinteet. Tarjolla on runsaasti aktiviteetteja niin talvi- kuin kesäkaudellakin. Lähistöllä myös Ruotsin korkeimmalla sijaitseva tunturiasema, Låktatjåkko Fjällstation (1228 mpy).
www.bjorkliden.com/

Abisko

Täällä sijaitsevat Ruotsin useat Ruotsin arktisen luonnon ikonit: Abiskon kansallispuisto, 425 km pitkän Kungsleden-vaellusreitin aloituspiste, Lapporten sekä Torneträsk-järvi.
Nuolja-vuoren huipulla sijaitsee STF Aurora Sky Station, joka on erikoistunut revontulielämyksiin.
www.sverigesnationalparker.se/park/abisko-nationalpark/
www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/omraden/kungsleden/
www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-abisko-turiststation/stf-aurora-sky-station/

Abisko. Kuva: Lola Akinmade Åkerström / imagebank.sweden.se

Kebnekaise

Ruotsin korkein vuori, 2097 mpy. Vaativa reitti huipulle alkaa Kebnekaisen tunturiasemalta, joka sijaitsee n. 19 kilometrin vaelluksen tai hiihtomatkan päässä Nikkaluoktasta, johon autotie päättyy.
www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-kebnekaise-fjallstation/

Kiruna

Kaupunki sijaitsee 200 km napapiirin pohjoispuolella, ja täällä voit lähteä bussilla maan alle tutustumaan maailman suurimpaan rautamalmikaivokseen.
Alkaen 2011 koko Kirunan kaupungin keskusta siirretään n. 3 km idemmäs kaivoksen aiheuttaman sortumavaaran takia. Vanhan keskustan rakennukset puretaan lukuun ottamatta suojeltuja, jotka siirretään uuteen keskustaan. Siirrettävien rakennusten joukossa on myös norjalaisista sauvakirkoista vaikutteita saanut Kirunan kirkko.
www.kirunalapland.se

Jukkasjärvi

Tornionjoen rannalla sijaitseva kylä on yksi Norrbottenin vanhimmista kylistä. Nykyään paikkakunta on kuuluisa jäähotellistaan, Icehotel365, joka avattiin ensimmäisen kerran vuonna 1989 ja on vuodesta 2016 alkaen avoinna ympäri vuoden.
www.icehotel.com/sv

Jukkasjärven jäähotellin huone. www.icehotel.com
Taideteoksen tekijät: Nicolas Triboulot ja Cédric Alizard.
Kuva: Asaf Kliger/Icehotel / imagebank.sweden.se

Pajala

Tornionjoen varrella sijaitseva kunta on tunnettu Lars Leevi Laestadiuksen, Charlotte Kallan ja Mikael Niemen kotikuntana. Pajalassa sijaitsee myös maailman suurin aurinkokello, jonka halkaisija on 38,33 metriä.
www.heartoflapland.com/destinations/pajala/

Gällivare (Jällivaara)

Kaupunki on tullut tunnetuksi kaivoksestaan; kaivosyhdyskunta Malmberget tullaan vuoteen 2032 mennessä siirtämään kaivoksen tieltä Gällivareen.
www.welcometogallivare.com/

Laponia

9400 neliökilometrin kokoinen vanha saamelaisalue, jossa sijaitsee nykyään neljä kansallispuistoa: Muddus, Sarek, Padjelanta ja Stora Sjöfallet. Unescon maailmanperintökohde
www.laponia.nu/

Padjelanta. Kuva: Hans Olof Utsi / imagebank.sweden.se

Jokkmokk (Jokimukka)

Täällä voit tutustua Ruotsin tunturimaailmaan ja saamelaisuuteen Ájtte-museossa, ja siihen liittyvässä tunturipuutarhassa.
www.jokkmokk.se/turism/
www.ajtte.com/

Treehotel

Vuonna 2010 perustetussa Treehotelissa majoitut korkealla maanpinnasta, mäntypuiden latvojen alla. Uniikit ”huoneet” tarjoavat ainutlaatuisen elämyksen, josta tullaan nauttimaan eri puolilta maailmaa.
www.treehotel.se

Kukkolankoski

Siiankalastusperinteitä vapaana kuohuvassa Kukkolankoskessa Tornionjokilaaksossa on jo 1200-luvulta lähtien. Kulttuurimiljöössä arvokasta rakennuskantaa, kalastusmuseo sekä saunamuseo.
www.kukkolaforsen.se/fi/

Arjeplog

Aintulaatuinen ”tunturisaaristo” koostuu lähes 9.000 vesistöstä saarineen ja luotoineen. Erinomaiset kalastusmahdollisuudet, Ruotsin suurin jäätikkö Sálajiegna sekä runsaasti vaellusreittejä. Hopeamuseo esittelee saamelaisten ja uudisrakentajien elämää nuoren tohtorin ja keräilijän silmin 1900-luvun alusta.
www.arjeploglapland.se/
www.silvermuseet.se/

Silvervägen (”Hopeatie”)

Matkailutie Perämereltä Skellefteåsta Arjeplogin tuntureille, Norjan rajalle. Tie noudattelee pääosin valtatietä 95.

Storforsen

Euroopan suurin valjastamaton koski, jossa pudotusta on 5 km matkalla peräti 82 metriä.
www.storforsen.se

Arvidsjaur

Metsäsaamelaisten kokoontumispaikka ja ”kirkkokaupunki” Lappstaden, jossa on kokoonnuttu markkinoiden ja kirkollisten juhlapyhien aikaan aina 1500-luvulta lähtien.
www.visitarvidsjaur.se
www.visitarvidsjaur.se/se-gora/lappstaden/

Luleä (Luulaja)

Luulajanjoen suulla sijaitseva rannikkokaupunki.
Noin 10 km keskustasta sijaitseva Gammelstad Kyrkstad, on UNESCO-kohde, joka koostuu yli 400 tuvasta, joihin pitkämatkaiset majoittuivat kirkossa käyntiä varten. Lähistöllä kulttuurihistoriallinen ulkoilmamuseo Hägnan.
www.visitlulea.se/

Hemavan-Tärnaby

Monia maailmanluokan alppitähtiä synnyttäneet kylät tarjoavat laskettelukeskuksen, joka ylpeilee nykyään myös gondolihissillä. Hiihdon lisäksi myös upeita maisemia sekä paljon erilaisia aktiviteetteja. Monet vaeltajat lähtevät myös Kungsleden-reitille täältä.
www.hemavantarnaby.com/

Blå Vägen

Matkailutie Sininen Tie (E12) vie Ruotsissa Uumajasta aina Atlantin rannikolle, Mo i Ranaan, Norjan puolelle.

Kristineberg

Pyhän Annan, 90 metrin syvyydessä Kristinebergin kaivoksessa sijaitseva maanalainen, ekumeeninen kirkko.
www.underjordskyrkan.se/Sankta%20Anna%20Underjordskyrka.html

Piteå (Piitime)

Myös tunnettu ”Pohjolan Rivierana” mahtavan hiekkarantansa ansiosta. Mikäli aurinko ei paista voi aina siirtyä sisätiloihin nauttimaan Pite Havsbadin kylpyläseikkailuista.
www.pitea.se/Besokare/

Vindelälvsvägen

Tie Vännäsbystä Ammarnäsiin (tie nro 363) vie mm. Ruotsin suurimman luontoreservaatin, Vindelfjällenin maisemiin sekä Naturum Vindeln-luontotaloon.
www.visitvindelalven.nu/sv/hem/

Sagavägen

Satujen ja tarinoiden matkailutie (tiet nro 348/90) Örnsköldsvikistä mm. Vilhelminan ja Kittelfjällin kautta aina Norjan rannikolle saakka.
www.sagavegen.com/sverige-ny/

Vildmarksvägen

Jylhä matkailutie Ruotsin Lapin ja Jämtlannin välillä, Vilhelminan ja Strömsundin välillä. 500 km pitkä tie ylittää mm. Stekenjokkin tunturiylängön, joka on yksi Ruotsin korkeimmalla sijaitsevista tiekohdista (879 mpy).
www.wildernessroad.eu/

Skellefteå

Rannikkokaupunki houkuttelee aurinkoisilla hiekkarannoilla ja korkealuokkaisilla leirintäalueilla Byske havsbadissa ja Vitbergsbadetissa. Tutustu Skellefteån museoon, Bonnstanin kirkkokaupunkiin 1600-luvulta sekä taidemuseo MAN’iin (Museum Anna Nordlander).
www.visitskelleftea.se/sv/

Strömsund

Ruotsin pisin luola, Korallgrottan, löydettiin vuonna 1985. 5 km pitkään luolastoon pääsee tutustumaan ainoastaan opastetuilla retkillä.
www.lansstyrelsen.se/jamtland/besoksmal/naturreservat/korallgrottan.html?keyword=korallgrottan

Stensele

Puukirkko kuuluu Ruotsin suurimpiin.
www.svenskakyrkan.se/stensele/stensele-kyrka

Lycksele

Täällä sijaitsee Ruotsin pohjoisin eläintarha, joka on erikoistunut Pohjolan eläimiin. Gammplatsenin kulttuurialue näyttelyineen ja museoineen (metsämuseo, metsästysmuseo, tekstiilimuseo) kertoo eteläisen Lapin elämästä.
www.visitlycksele.se/

Burträsk

Täällä voit tutustua kuuluisan Västerbotten-juuston valmistukseen ja historiaan joka alkoi vuonna 1872.
www.vasterbottensost.com/burtrask/

Konstvägen Sju älvar

Yli 300 km:n mittainen taiteen tie rannikolta Uumajasta Borgafjällin tuntureille. Tien varrella 12 taidekohteen lisäksi upeaa luontoa ja kulttuurihistoriallista nähtävää.
www.visitvasterbotten.se/sv/artiklar/konstvagen-sju-alvar/

Junsele

Junsele Djurparkissa on pienen eläinpuiston lisäksi leikkipuisto, maatilamuseo sekä vanhanajan maalaispuoti.
www.junseledjurpark.com

Umeå (Uumaja)

Yliopistokaupunki Uumaja oli Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2014. Monelle suomalaiselle Uumaja on tuttu mainiona ostoskaupunkina, mutta seudulla riittää myös paljon nähtävää: Väven-kulttuurikeskuksessa on mm. Ruotsin ensimmäinen naishistorian museo, Umeå Energicentrum kaupungin ensimmäisessä voimalaitoksessa on mielenkiintoinen kohde koko perheelle ja ”Guitars – the museum” esittelee maailman suurimman yksityisen kitarakokoelman.
www.visitumea.se
www.vaven.se
www.kvinnohistoriskt.se
www.umeaenergi.se/om-oss/umea-energicentrum
www.guitarsthemuseum.com/

Vännäs

Vännäs Motormuseum esittelee vanhassa lentokonehallissa erilaisia kulkuneuvoja: autoja, traktoreita, moottoripyöriä, lentokoneita sekä laiva- ja rautatiehistoriaa.
www.vannasmotormuseum.se/

Olofsfors Bruksmuseum

Yksi Ruotsin parhaiten säilyneistä ruukkimiljöistä, jossa rautaruukin toiminta alkoi jo 1762. Kesäaikaan aktiviteetteja ja opastettuja kierroksia.
www.olofsforsbruk.nu/

Bjurholm

Älgens Hus on Ruotsin ja Euroopan ensimmäinen hirvipuisto, jossa pääset tutustumaan hirviin – ja jopa taputtelemaan niitä!
www.algenshus.se/

Åre

Pohjolan suurin hiihtokeskus komeilee 41 hissillä, 89 rinteellä ja peräti 890 metrin korkeuserolla, mutta aktiviteetteja on tarjolla runsaasti myös muina vuodenaikoina: maastopyöräilyä, vaellusta, koskimelontaa, suppailua… Majoitusvaihtoehtoja on jokaisen makuun, suurimpiin kuuluu Holiday Club Åre viihdekylpylöineen. Åre Chokladfabrik on suklaanystävän must-kohde!
www.aresweden.com
www.holidayclubresorts.com/fi/kohteet/are/
www.arechokladfabrik.se/

Åre. Kuva: Simon Paulin / imagebank.sweden.se

Tännforsen

Ruotsin suurin vesiputous – 60 metriä leveä ja 38 metriä korkea.
www.adventuresweden.com/tannforsen-sveriges-storsta-vattenfall/?lang=sv

Östersund

Storsjön-järven rannalla sijaitseva kaupunki on merkittävä talviurheilukaupunki, jossa on järjestetty useat ampumahiihdon, hiihtosuunnistuksen ja luistelun MM-kisat. Tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Jamtlin ulkoilmamuseo sekä Storsjön-järven suurin saari, luonnonkaunis Frösön. Paikallinen legenda kertoo myös harvoille näyttäytyneestä Storsjöodjuret-hirviöstä.
www.visitostersund.se
www.jamtli.com
www.visitostersund.se/froson/

Ragunda

Kultaa ja mosaiikkia keskellä ruotsalaista koivumetsää? Monien sattumien summana on nyt keskellä Utaneden kylää suuri thaimaalainen paviljonki, ainoa lajissaan Thaimaan ulkopuolella.
www.thaipaviljongen.se/

Döda fallet

Erikoinen kuivuneiden vesiputousten luonnonnähtävyys. Syntyi yhden yön aikana kesällä 1796 luonnonkatastrofin seurauksena.
www.dodafallet.se/

Helags

Ruotsin korkein huippu napapiirin eteläpuolella, korkeus 1.796 mpy. Tunturin itäpuolella n. 600 m pitkä jäätikkö.
www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-helags-fjallstation/

Helags-jäätikkö. Kuva: Thomas Junell

Flatruetvägen

Tunturiylängöllä Ruotsin korkeimmalla kulkeva yleinen (sorapäällysteinen) maantie, tie Z531. Tien korkein kohta 975 mpy.

Funäsdalen

Tunturimuseossa Härjedalens fjällmuseum esittelee Härjedalenin majesteettista luontoa ja moni-ilmeistä kulttuuria.
www.fjallmuseet.se/

Inlandsbanan

Lähde elämysten junamatkalle halki Ruotsin sisämaan Morasta aina Gällivaaraan saakka tai päinvastoin. Lähtöjä turistiradalla on kesäkuusta syyskuulle.
www.inlandsbanan.se/

Skeppsmalm

Hapansilakka on osa ruotsalaista ruokaperinnettä ja maailman ensimmäinen hapansilakkamuseo Fiskevistet löytyy keskeltä saaristolaismaisemaa.
www.fiskevistet.se/museet/

Örnsköldsvik

Kontrastien rannikkokaupunki, jossa upeat luontomaisemat löytyvät aivan nurkan takaa. Paradiset-seikkailukylpylä ylpeilee Ruotsin pisimmällä vesiliukumäellä (180 m) ja Fjällräven-outletmyymälässä teet löytöjä reiluilla alennuksilla.
www.hogakusten.com/sv/stader-platser/ornskoldsvik
www.paradisetornskoldsvik.se
www.naturkompaniet.se/butiker/oernskoeldsvik/

High Coast Art Valley

Jonas Nätterlundin muistorahaston rahoittama taidehanke, joka muodostuu 29 taideteoksen reitistä.
www.ornskoldsvik.se/highcoastartvalley
www.natterlundsminnesfond.se/utsmyckningar

Skuleberget

Korkearannikon maailmanperintöalueeseen lukeutuva Skulebergetin vuori (294 mpy) tarjoaa huikean näköalan lisäksi upeat kiipeilymahdollisuudet huipulle Euroopan suurinta Via Ferrata-reittiä pitkin (huipulle pääsee vaellusreittiä pitkin). Vuoren juurella Naturum Höga Kusten-luontokeskus. Lähistöllä Skuleskogenin kansallispuisto vaellusreitteeineen.
www.varldsarvethogakusten.se
www.viaferrata.se
www.sverigesnationalparker.se/skuleskogen

Ulvön

Örnsköldsvikin saaristossa sijaitseva saariryhmä, jossa n. 40 ympärivuotista asukasta. Saari on kuuluisa hapansilakastaan, jota on siellä valmistettu yli sadan vuoden ajan.
www.ulvon.info/

Ulvöhamn. Kuva: Thomas Junell

Friluftsbyn

Skulebergetin kainalossa sijaitseva ulkoilusta nauttivien ihmisten kohtaamispaikka, jossa leirintäalue ja mökkejä. Kylässä järjestetään eri ulkoiluaktiviteettien ympärillä tapahtumia, joihin tulee osallistujia ympäri maailmaa.
www.friluftsbyn.se/

Ullånger

Perinteinen perheleipomo Mjälloms tunnbröd leipoo edelleen kolmannessa polvessa tunnbröd’iä vuoden 1923 reseptin mukaan.
www.mjalloms.se

Mjälloms tunnbröd. Kuva: Thomas Junell

Nordingrå

Villa Fraxinus on Ruotsin suosituimpia puutarhoja, jossa luonto ja rakennukset ovat harmoniassa keskenään.
Toinen paikallinen nähtävyys on Mannaminne, Korkearannikon kulttuurikeidas, yllättävä yhdistelmä kymmeniä taloja eri puolilta maailmaa, raitiovaunuja, taide- rannikko- ja maatalousmuseo sekä taidenäyttelyitä.
www.hogakusten.com/sv/villa-fraxinus
www.mannaminne.se/

Bjärtrå

Ångermanälven-joen töyräällä sijaitseva High Coast Whisky on maailman pohjoisimpia viskitislaamoita. Ravintola, baari jossa järjestetään viskinmaistajaisia sekä opastettuja kierroksia tislaamossa.
www.highcoastwhisky.se/

Höga Kusten-silta

Ångermanälven-joen ylittävä 1.800 m pitkä riippusilta, jonka esikuvana on kuuluisa Golden Gate-silta, siltapilareiden korkeus 180 m.
www.hogakusten.com/sv/hogakustenbron

Höga Kusten-silta. Kuva: Thomas Junell

Hemsö

Hemsö fästning on kylmänsodan aikainen, huippusalainen maanalainen bunkkeriverkosto, joka suunniteltiin aikoinaan kestämään ydinsodan. Alkuperäisessä kunnossa säilynyt puolustuslinnoitus on nykyään museoitu ja avoinna yleisölle kesäaikaan.
www.smha.se/museer/hemso-fastning/

Hemsö fästning. Kuva: Thomas Junell

Sundsvall

Sahateollisuuden ympärille kasvanut kaupunki kuului 1800-luvulla Ruotsin rikkaimpiin. Vuoden 1888 suurpalon jälkeen päätettiin, että keskustaan saisi rakentaa vain kivitaloja, ja niin syntyi Stenstan, puupatruunoiden komeiden palatsimaisten rakennusten ja esplanadien täyttämä keskusta.
www.visitsundsvall.se/

Dellenbanan

Ljusdalista Hudiksvalliin voit kokea jännittävän matkan resiinalla Dellenbananin kauniissa maisemissa yli siltojen ja hämärien tunnelien.
www.dellenbanan.se/

Järvsö

Järvsö tarjoaa paljon aktiviteetteja koko perheelle niin kesä- kuin talvikaudellakin. Järvsö Bergcykel Parkin alamäkipyöräilyreitit tarjoavat jokaisen tasolle sopivia haasteita. Järvsön eläintarha, Järvzoo, tarjoaa mahdollisuuden nähdä läheltä pohjoismaiden nisäkkäiden ”Big Five” ja Stenegård on elävä kulttuurikeskus, joka esittelee 1850-luvun talonpoikaismiljöötä. Talvikaudella 20 rinnettä ja monet majoitusmahdollisuudet suoraan rinteiden yhteydessä houkuttelevat perheitä.
www.jarvso.se/
www.jarvsobergscykelpark.se/
www.jarvzoo.se/
www.jarvsobacken.se/

Järvsöbacken maaliskuussa. Kuva: Thomas Junell

Arbrå

Träslottet on yksi Hälsinglandin komeista 1700-luvun maalaistaloista – Hälsingegårdar – jotka kertovat alueen talonpoikaisperinteistä. Ljusdalin-Bollnäsin ympäristössä on kymmeniä muitakin kesäaikaan yleisölle avoimia Hälsingeläistiloja.
www.traslottet.se/

Bollnäs

Hälsinglandin maakuntakukka on pellava, joten eipä ihme että alueesta puhutaan Pellavamaana. Moderneihin pellavatöihin ja perinteiseen pellavanvalmistukseen voi tutustua Växbo Kvarnin kauniilla myllyalueella.
www.linlandet.com/
www.vaxbokrog.se/

Skärså

Söderhamnin saariston helmi, jossa voit nauttia kalastajakylän tunnelmasta, puodeista ja hyvästä ruoasta.
www.halsingland.se/skarsa/

Pääkuva: Helags-jäätikkö / Thomas Junell