Viehättäviä pikkukaupunkeja, teemapuistoja, Taalainmaan hevosia, kaivoshistoriaa ja tuntureita – Keski-Ruotsin tarjonta on todella monipuolinen.

Tälle sivulle on koottu matkavinkkejä Pohjois-Ruotsissa, pohjoisesta etelään. Huomioithan että kohteet on pyritty järjestämään pohjois-eteläsuunnassa, joten itä-länsisuunnassa lähellä toisiaan sijaitsevat kohteet eivät välttämättä näy listauksessa vierekkäin.

Listaus löytyy alempana, mutta muista, että voit hakea matkavinkkejä myös alla olevalta Google Maps-kartalta, johon kohteet on merkitty eri kategorioihin!

Kohteet pohjoisesta etelään

Idre

Ruotsin eteläisimmän avotunturin laskettelukeskus Idre Fjäll tarjoaa erinomaiset olosuhteet myös kesäiselle aktiivilomalle: vaellusta, kiipeilyä, pyöräilyä, golfia, kalastusta.
www.idrefjall.se/

Njupeskär

Ruotsin korkein vesiputous – kokonaiskorkeus 93 metriä, josta vapaata pudotusta n. 70 metriä.
www.sverigesnationalparker.se/park/fulufjallets-nationalpark/upplevelser/njupeskar-och-serveringen/

Orsa Rovdjurspark

Pohjois-Euroopan suurimmassa villieläinpuistossa (32,5 ha) näet karhujen lisäksi myös muita pohjoisen pallonpuoliskon suuria villipetoja, joista on uhanalaisia.
www.orsarovdjurspark.se/

Nusnäs

Tässä kylässä pääset katsomaan kuinka Ruotsin tunnettu symboli, puinen Taalainmaan hevonen saa tutun muotonsa. Myymälöistä löytyy kotiin viemiseksi Taalainmaan hevosia kaikissa kokoluokissa ja väreissä, ja paljon muuta puukengistä perinteisiin kaappikelloihin.
www.nusnas.se/
www.nilsolsson.se/

Mora

Näe Taalainmaan toisen suuren taiteilijan, Anders Zornin taidemuseo sekä Zorngården, taiteilijakoti museon vieressä. Ruumiinkulttuurista kiinnostuneen kannattaa myös käydä Vasaloppets Hus-museossa tutustumassa Vasahiihdon historiaan.
www.zorn.se/besok/zornmuseet/
www.zorn.se/besok/zorngarden/
www.visitdalarna.se/vasaloppets-hus
www.visitdalarna.se/mora

Gesunda

Sagolandet Tomteland 17 km päässä Morasta vie satujen mielikuvitusmaailmaan kauniissa ympäristössä.
www.tomteland.se/

Rättvik

Tunnetaan 628 metriä pitkästä Långbryggan-laivalaituristaan (todennäköisesti maailman pisin sisävesilaituri!), kirkosta hevostalleineen sekä myös Dalhallasta, vanhaan kalkkilouhokseen rakennetusta konserttiareenasta.
www.visitdalarna.se/rattvik
www.dalhalla.se/

Tällberg

Kauniissa Siljan-järvelle viettävässä rinteessä sijaitsevassa kylässä on peräti 8 perinteikästä hotellia, joista vanhimmassa (Åkerblads gästgiveri) matkailijoita otetaan vastaan jo 21. sukupolvessa.
www.tallbergsby.se/

Leksand

Täältä ovat kotoisin niin Clas Ohlson kuin Leksandsknäcke-näkkileipä, molemmilla myös myymälät. Perheitä houkuttelee Leksands Sommarland-seikkailupuisto, jossa on yli 80 aktiviteettia.
www.visitdalarna.se/leksand
www.leksandresort.se/sommarland/

Falun

Lähde retkelle maan alle katsomaan 1000-vuotisen, hämmästyttävän laajan kaivostoiminnan jälkiä Falunin kuparikaivoksessa, joka kuuluu Ruotsin UNESCO-kohteisiin. Dalarnas museum esittelee Taalainmaan kansanperinteitä kattavasti, ja siellä on mm. maailman suurin Taalainmaan hevosten kokoelma.
www.visitdalarna.se/falun
www.falugruva.se/

Sundborn

Falunin ulkopuolella sijaitseva käyntikohde, Carl Larsson-gården. Lilla Hyttnäs on Ruotsin kansallistaiteilijan ja tämän vaimon Karinin ihastuttava koti josta on tullut ruotsalaisen sisustamisen ikoni.
www.carllarsson.se/

Ockelbo

Wij Trädgårdar on Pohjoismaisen puutarhakulttuurin keskus, jossa on näyttäviä teemapuistoja, esim. Ruusutarha, Yrttitarha, Maisemapuutarha sekä Lasten puutarha. Wij Trädgårdskökin ruokalista perustuu pitkälti lähiruokaan ja Trädgårdens Hus’issa on mahdollista myös yöpyä.
www.wij.se/

Järnriket

Raudan valtakunta esittelee kolmisenkymmentä rautaan eri tavoin liittyvää käyntikohdetta Gästriklandin alueella.
www.jarnriket.com/

Bönakusten

Gävlen ulkopuolella sijaitseva saaristolaisidylli. Tunnetuimpiin maamerkkeihin kuulu nykyään museon toimiva Böna Fyr-majakka 1840-luvulta.
www.engeltofta.se/bonakusten

Gävle

Norrlannin vanhin kaupunki 1400-luvulta. Käy kävelyllä Gamla Geflen kaupunkikorttelien mukulakivikaduille ja ihaile kauniita vanhoja taloja. Ruotsin rautatiemuseossa on esillä yksi maailman hienoimmista historiallisten veturien ja junavaunujen kokoelmista. Keskustan eteläpuolella sijaitsee eläin- ja huvipuisto Furuviksparken on tunnettu myös konserttitarjonnastaan.
www.visitgavle.se
www.jarnvagsmuseet.se/
www.furuvik.se/

Älvkarleby

Kuuluisa lohen- ja meritaimenenkalastuksesta.
www.alvkarlebysportfiske.nu/

Vallonbruken

Vallooniruukit ovat komeita 1600-1800 –lukujen teollisuushistoriallisia käyntikohteita ja tarjoavat elämyksiä taiteen ja musiikin ystäville ja tapahtumia koko perheelle, esim. Lövstabruk, Österbybruk, Skebobruk, Forsmarks bruk ja Gimo bruk.
www.roslagen.se/sv/vallonbruken/

Lekvattnet / Finnskogarna

Värmlannin syvissä metsissä on säilynyt muistoja vuosisatojen takaisesta muuttoliikkeestä Suomesta. Torsbyn Finnkulturcentrum perehdyttää kaskisuomalaisten historiaan.
www.varmlandsmuseum.se/finnskogscentrum

Gunnerud / Klarälven

460 km pitkällä joella voit rakentaa oman tukkilauttasi ja lähteä hitaasti liukumaan Klarälvenia pitkin – lautalla voit jopa yöpyä.
www.vildmark.se/timmerflottspaket/

Tossebergsklätten

Selma Lagerlöfin sadusta tuttu näköalapaikka, huikeat maisemat Fryksdaleniin.
www.visitvarmland.se/sv/gora/tossebergsklatten-12626

Sunne

Kirjailija Selma Lagerlöfin koti Mårbacka on näkemisen arvoinen museo. Lähistöllä sijaitseva Rottneros veistospuistoineen ja puutarhoineen toimi Selma Lagerlöfin esikoisromaanin, ”Gösta Berlingin tarun” Ekebyn kartanon esikuvana.
www.marbacka.com/
www.rottnerospark.se/

Rackstadmuseet

Tutustu 1900-luvun alun ruotsalaisen taiteilijayhteisön historiaan ja tuotantoon. Näe myös mielikuvituksekas Oppstuhagen ateljé.
www.rackstadmuseet.se

Ekomuseum Bergslagen

Tutustu nykyaikaisen teollisuusyhteiskunnan kasvuun Ruotsissa Bergslagenin ekomuseossa. Nelisenkymmentä autenttista käyntikohdetta melko laajalla alueella. Mm. kaivostoimintaa, hiilimiiluja, vesivoimaa, ruukkeja ja kartanoita.
www.ekomuseum.se/

Engelsbergs Bruk

Yksi Ruotsin eturivin teollisuusmuistomerkkejä ja Ruotsin parhaiten säilynyt rautaruukki. UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvassa ruukkimiljöössä näet mm. pajoja, takomoita, konttoritiloja ja työläisasuntoja 1600-luvulta 1800-luvulle.
www.engelsberg.se/

Sala

Hopeakaivoksen ympärille kasvanut taajama sai kaupunkioikeudet vuonna 1624, jolloin tämä viehättävä pikkukaupunki sai myös ruutukaavansa. Nykyään Salan Hopeakaivokseen voi tutustua eripituisilla opastetuilla kierroksilla.
www.destinationsala.se/
www.salasilvergruva.se/

Gamla Uppsala

Vanhan Uppsalan kolme kuninkaallista hautakumpua ovat Pohjolan merkittävimpiä muinaismuistoja ja niiden yhteydessä sijaitseva museo tutustuttaa alueen löytöihin.
www.raa.se/

Uppsala

Pohjolan suurimman tuomiokirkon ja Uppsalan linnan lisäksi näkemisen arvoinen on myös yliopiston Museum Gustavianum.
www.destinationuppsala.se
www.svenskakyrkan.se/uppsala/domkyrkan
www.destinationuppsala.se/activities/uppsala-slott/
www.gustavianum.uu.se/

Grythyttan

Kestikievari, jonka erityislaatuinen ympäristö on viehättävä. Måltidens Hus, Sevillan vuoden 1992 maailmannäyttelyn paviljonki, toimii nyt yhtenä ruotsalaisen ruoan, juoman ja ruokakulttuurin keskuksena.
www.grythyttansgastgivaregard.se/
www.maltidenshus.com/

Skultuna

Jo kohta 400 vuoden ajan on Skultuna Messingbruk valmistanut korkealuokkaisia käyttöesineitä messingistä: kynttilänjalkoja, lamppuja, mortteleita, maljoja jne. Ruotsin suosituimpiin retkikohteisiin kuuluvassa ruukkikylässä on niin Skultunan lippulaivamyymälä, Iittalan outlet sekä viehättävä kahvila.
www.skultunafabriksbutiker.se/

Skoklosterin linna

Ruotsin suurvaltakautta edustava 1600-luvun barokkilinna, jossa mm. upeat paraatihuoneistot sekä kolme arvokasta asekokoelmaa.
www.skoklostersslott.se

Sigtuna

Ruotsin ensimmäinen kaupunki on täynnä historiaa ja charmia. Riimukiviä, kirkkoja, kahviloita, ostoksia. Lähistöllä myös kulttuurikeskus Steninge slottsby.
www.destinationsigtuna.se
www.steningeslottsby.se/

Västerås

Mälaren-järven rannalla sijaitseva kaupunki kuuluu Ruotsin vanhimpiin kaupunkeihin. Näkemisen arvoisia ovat Tuomiokirkko, jossa on kuningas Erik XIV’n hauta, Ruotsin suurin, 12 m korkea hautakumpu Anundshög 900-luvulta sekä Vallby Friluftsmuseum-ulkoilmamuseo.
www.visitvasteras.se/
www.svenskakyrkan.se/vasteras/vasteras-domkyrka
www.anundshog.se/
www.vallbyfriluftsmuseum.se/

Tidön linna

Hollantilaista renessanssityyliä edustava linna Ruotsin suurvaltakaudelta; edelleenkin asuinkäytössä olevassa linnassa kesäaikaan opastettuja kierroksia. Linnan yhteydessä moottoripyörämuseo, jossa esillä n. 100 moottoripyörää.
www.tidoslott.se/
www.mc-collection.com/

Hallstahammar

Tutustu hevosista kuuluun, kuninkaalliseen Strömsholmin linnaan sekä Strömsholmin kanavan varrella sijaitsevaan Skantzenin alueeseen ja Åsby Trädgårdin puutarhamaailmaan.
www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/stromsholms-slott.html
www.ekomuseum.se/besoksmalen/skantzen/
www.asby.nu/

Nora

Näe pikkukaupungin ainutlaatuinen kulttuurimiljöö mukulakivikatuineen ja 1700- ja 1800-luvun somine puutaloineen.
www.visitnora.se/

Karlstad

Klarälvenin varrella sijaitseva kaupunki. Koe Mariebergsskogenin hieno kaupunginpuisto ja tutustu Naturum Värmlandin paikallista luontoa esittelevään näyttelyyn.
www.visitkarlstad.se

Kristinehamn

Tiesitkö, että täällä on valtaisa, 15 m korkea Picasso-veistos? Pablo Picasso lahjoitti ensimmäisen monumentaaliveistoksensa kaupungille vuonna 1964. Näe myös vehreän kaupungin taidemuseo ja erikoinen Östervikin kappeli tai lähde laivaretkelle Vänern-järvelle.
www.visitkristinehamn.se

Karlskoga

Nobelmuseet on maailmankuulu museo. Käy kurkistamassa Alfred Nobelin elämään Björkbornin kartanossa tai tutustu tykinvalmistaja Boforsin historiaan museossa.
www.visitkarlskogadegerfors.se
www.nobelkarlskoga.se/

Örebro

Näe Örebron linna kaupungin sydämessä. Käy kävelyllä kaupungin vanhassa Wadköpingissä ja tutustu historiaan. Tai kiipeä kahville 60 metrin korkeuteen vesitorni Svampeniin.
www.visitorebro.se/

Vingåker

Täällä sijaitsee Vingåkers Factory Outlet – Ruotsin suurin merkkivaatteiden outlet-myymälä.
www.vfo.se

Eskilstuna

Tutustu nykypäivän käsityöläisiin ja Eskilstunan merkittävään teollisuushistoriaan 1600-luvun Rademacherin ulkoilmamuseossa. Koko perheen suosikki Parken Zoo huvipuistoalueineen. Munktellmuséetissa voit tutustua ruotsalaisen traktorinvalmistuksen historiaan. Käy myös ReTuna -kierrätysgalleriassa – maailman ensimmäinen laatuaan!
www.eskilstuna.nu
www.eskilstuna.se/uppleva-och-gora/museer-och-konst/rademachersmedjorna.html
www.parkenzoo.se
www.munktellmuseet.com/
www.retuna.se/hem/

Mariefred

Kuvauksellinen Mariefredin kaupunki Mälarenin etelärannalla ylpeilee Gripsholmin  renessanssilinnalla, jossa sijaitsee myös yli 400 teoksen valtion muotokuvakokoelma. Lähellä myös museorautatie joka liikennöi kesäaikaan Mariefredin ja Läggestan välillä.
www.strangnas.se/uppleva-och-gora/turism
www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/gripsholms-slott.html

Mälarslott

Mälaren-järven ympäristössä on toistakymmentä yleisölle avointa linnaa, esim. Engsö, Grönsöo, Strömsholm ja Sundbyholm.
www.malarslott.se/

Bålsta

Åbergs museum on elokuvistaan tunnetun Lasse Åbergin oma museo, jossa mm. laajat Disney -esinekokoelmat.
www.abergsmuseum.se/

Södertälje

Tom Tits Experiment on laaja ja hauska tiedekeskus, jossa satoja ”kokeile itse” –asemia useassa kerroksessa niin isoille kuin pienille. Mennyttä aikaa voi kokea Torekällbergetin ulkomuseossa.
www.destinationsodertalje.se/
www.tomtit.se

Järna

Kulturbygge Ytterjärna on kulttuurikeskus, jonka juuret ovat jo 1930-luvulla; kokonaisuus muodostuu arkkitehtuurista, puutarhoista ja taidetapahtumista. Ekologinen hotelli, lähiruokaan ja biodynaamisesti viljeltyihin raaka-aineisiin pohjaava kahvila-ravintola sekä käsityöliikkeitä.
www.kulturbygge.nu/

Gnesta

Gnestan keskusta toimi Millennium-trilogian ”Miehet jotka vihaavat naisia”-elokuvan Hedestadin esikuvana.
www.gnesta.se/kulturfritid/kultur/gnestablevhedestad.4.c90eaf311f38691ec380002217.html

Julita Gård

Ruotsin Maatalousmuseo on entinen aatelistila, joka on muutettu moni-ilmeiseksi ulkomuseoksi. Kartanon lisäksi alueella voi tutustua puistoon ja yrttitarhaan sekä mm. meijerimuseoon ja huonekalupuusepän verstaaseen.
www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard

Reijmyre Glasbruk

Maan toiseksi vanhin lasiruukki valmistaa klassista ja modernia lasia, suosittu matkakohde.
www.reijmyre.se

Trosa

Pieni saaristolaiskaupunki, jonka idyllisen keskustan pikkuliikkeet houkuttelevat ostoskierrokselle. Jos haluat jäädä yöksi, kaupungissa on useita viehättäviä boutique-hotelleja.
www.trosa.com/

Tullgarnin linna

Kuningas Kustaa V:n ja kuningatar Viktorian kesälinna 1720-luvulta, jonka puisto on suosittu piknik-paikkana.
www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/tullgarns-slott.html

Nyköping

Tutustu 800 vuotta vanhan Nyköpingshusin linnan värikkääseen menneisyyteen.
www.nykopingsguiden.se/

Askersund

Viehättävä puutalokaupunki Vätternin pohjoisrannalla.
www.visitaskersund.se

Kolmårdenin eläinpuisto

Pohjois-Euroopan suurin eläinpuisto, jossa myös safaripuisto sekä hieno Delfinaario näytöksineen ja laguuneineen. Maailman vahvimman Nallen, Bamsen maailma, muita aktiviteetteja sekä huvipuistolaitteita, mm. Euroopan parhaaksi vuoristoradaksi valittu Wildfire.
www.kolmarden.com/

Norrköping

Tutustu kaupungin teollisuushistoriaan Arbetets Museum-museossa, käy Visualiseringscentrum C-tiedekeskuksessa tai tee kävely Knäppingsborg-kortteleissa.
www.upplev.norrkoping.se/

Söderköping

Viehättävä pikkukaupunki on kuulu kaivopuistostaan, Götan kanavasta sekä Ruotsin ehkä kuuluisimmasta jäätelökahvilasta! Kaupungissa on myös kuvattu Marikki-elokuvat.
www.visitostergotland.se/sv/soderkoping/
www.smultronstallet.se/

Göta Kanal

Götan kanava on 190 km pitkävesitie halki Ruotsin. Sen 87 sulusta Bergin sulkuportaat lienevät mahtavimmat ja kuuluisimmat. Vuokraa polkupyörä ja kokeile päiväretkeä kanavan varren rauhaisia pyöräteitä pitkin!
www.gotakanal.se/sv/

Linköping

Näe yksi Pohjolan upeimmista katedraaleista – Linköpingin Tuomiokirkko. Elävää historiaa esittelee Gamla Linköpingin ulkomuseo, 80:n rakennuksen puukaupunginosa, jossa käsityöläisiä, vanhan ajan kahviloita ja kauppapuoteja. Hieman keskustan ulkopuolella sijaitsee Flygvapenmuseum, Ruotsin ilmavoimien museo.
www.visitlinkoping.se
www.flygvapenmuseum.se/

Vadstena

Birgittalaisluostarista kuulu pikkukaupunki. Koe aito historiallinen ja viehättävä miljöö, Vadstenan linna ja Pyhän Birgitan hätkähdyttävä luostarikirkko ja –museo Vätternin rannalla.
www.upplevvadstena.se

Omberg

Mielenkiintoinen kulttuuri- ja luontoalue yli 250 metriä m.p.y., lähellä myös kuulu lintujärvi Tåkern.
www.upplevvadstena.se/omberg.htm

Dalslands kanal

Lähde kanoottilomalle tai laivaretkelle Dalslandin kanavalle. Ihmettele Håverudin erikoista akveduktia, jossa risteävät päällekkäin vesiväylä, rautatie ja maantie.
www.dalslandskanal.se
www.dalslandskanal.se/sv/kanalen/akvedukten-i-haverud/

Pääkuva: Carolina Romare / Imagebank Sweden