Last Updated on 28/02/2021 by Alex

Keski-Ruotsissa liikut upeiden luontoelämysten, viihtyisien pikkukaupunkien ja kuuluisien kirjailijoiden ja keksijöiden maisemissa.  Alue on myös tunnettu lukuisista herraskartanoistaan.

Laajat luontoalueet leimaavat Keski-Ruotsia; pelkästään Värmlannin metsät kätkevät sisäänsä 80.000 järveä ja alueelta löytyy myös Ruotsin pisin joki, Klarälven.

Värmlanti – kirjailijoita ja kartanoita

Värmlannin (Värmland) metsät tulivat tunnetuksi myös Metsäsuomalaisten (tai Kaskisuomalaisten) alueena: suomalaisia muutti 1580-luvulla Ruotsiin uudisraivaajiksi, etenkin Värmlantiin. Tästä muistona Värmlannin yhdestä alueesta käytetään edelleen nimitystä Finnskogarna (eli Suomalaismetsät), johtuen siitä, että siellä on yhä jäljellä kaskisuomalaisista muistuttavia paikannimiä.

Värmlanti on myös suurten ruotsalaiskirjailijoiden maakuntaa: Värmlannissa, Mårbackan kartanossa syntynyt, ”Peukaloisen retkistä villihanhien seurassa” kirjoittanut Selma Lagerlöf oli ensimmäinen naispuolinen kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja vuonna 1909 ja hänet valittiin myös Ruotsin Akatemian ensimmäiseksi naisjäseneksi vuonna 1914. Myös rakastettu runoilija Gustaf Fröding syntyi Värmlannissa, Karlstadissa ja oli ehdolla vuoden 1911 kirjallisuuden Nobel-palkintoon, mutta ehti kuolla ennen kuin palkinnon saajasta päätettiin. Alfred Nobelin viimeiseen Ruotsin kotiin ja laboratorioon, Björkbornin kartanoon, voi puolestaan tutustua Karlskogassa.

Tiesitkö muuten, että Kristinehamnissa voi nähdä maailman suurimpiin kuuluvan Pablo Picasson vaimoa Jacqueline’a esittävän, 15 m korkean patsaan?

Käsityöperinteisiin voit tutustua esim. Klässbols linneväveri-pellavakutomossa, jossa kodintekstiilejä valmistetaan jo neljännessä sukupolvessa – mm. Nobelillallisen pöytä- ja lautasliinat ovat sikäläistä tuotantoa.  

Monet Värmlannin kartanoista tarjoavat matkailijoille niin upeita ruoka- kuin majoituselämyksiäkin kauniissa maisemissa. Luontoelämyksiä hakevat voivat esim. meloa Klarälvenilla itse rakennetulla tukkilautalla tai rauhoittua luonnon keskellä Naturbyn’issä, jossa majoitutaan yksinkertaisissa, sähköttömissä mökeissä ja ruoka valmistetaan avotulella.

Dalsland – vesistöjen maakunta

Dalslandin maakuntaa leimaavat vesiväylät, sillä peräti 11% maakunnan pinta-alasta on vesistöjä (Dalslandilla on itse asiassa Ruotsin maakunnista eniten vesistöjä). Dalsland rajoittuu myös Vänern-järveen, Ruotsin suurimpaan ja Euroopan kolmanneksi suurimpaan sisäjärveen.

Erityisesti 250 km pitkä Dalslandin kanava on näkemisen arvoinen: yhteensä 31 sulkua ja 66 metrin korkeusero. Kuuluisin kohta on Håverud, jossa vuonna 1868 valmistuneen akveduktin kohdalla vesi-, rauta- ja maantie risteävät. Useat varustamot tarjoavat risteilyjä kanavalla.

Luonto on lähellä kaikkialla myös Dalslandissa ja tarjoaa vesillä liikkumisen ohella upeat puitteet myös kalastukseen, pyöräilyyn ja vaellukseen. Useista vaellusreiteistä kuuluisin lienee Vänersborgista Åmåliin ulottuva, 100 km pituinen Pilgrimsleden.

Moottoripyörämatkaajien keskuudessa suosittu reitti on muuten Brudfjällsvägen Högsbynin ja Håverudin välillä; mutkitteleva reitti, joka välillä muistuttaa vuoristorataa.

Närke

Ruotsin pienimpiin maakuntiin kuuluvan Närken pääpaikkakunta on Örebro, jossa näkemisen arvoisia ovat niin keskustan katseenvangitsija Örebron linna kuin ulkoilmamuseo Wadköping.

Pääkuva: Gösta Reiland / imagebank.sweden.se