Last Updated on 28/02/2021 by Alex

Veden äärelle rakennettu Tukholma on 14 saarelle rakennettu kaupunki.

Ruotsin pääkaupunki Tukholma (n 1,5 miljoonaa asukasta koko Suur-Tukholman alueella) sijaitsee kohdassa, jossa Mälaren-järvi laskee Itämereen (meri tunnetaan Tukholman kohdalla myös Saltsjön-nimellä).
1200-luvulla perustettu Ruotsin pääkaupunki on moderni suurkaupunki, joka tarjoaa kaikenikäisille matkaajille aina uutta nähtävää ja koettavaa.

Tukholma.fi

Sisarsivustollemme kokoamme kaiken tiedon Tukholmasta:
nähtävyydet, tapahtumat, ruoka&juoma, shoppailu ja majoitus.
Siirry Tukholma.fi-sivustolle (avautuu uuteen ikkunaan)

(Kuva: Thomas Junell)

Useiden konserttien ja kulttuuritapahtumien ohella kesäkauden suurimmat tapahtumat Tukholmassa ovat alkukesästä järjestettävä Stockholm Marathon sekä heinä-elokuun vaihteessa järjestettävä Stockholm Pride. Syksyn tapahtumista mainittakoon Stockholm Jazz Festival sekä Stockholm International Film Festival.

Tukholmassa on erinomainen julkinen liikenne. Metro (Tunnelbana) koostuu kolmesta päälinjasta ja sadasta asemasta. Raideliikennettä täydentävät paikallisjunat sekä raitiovaunut. Keskustan alueella on myös tiheä bussilinjasto ja lisäksi keskustassa liikennöi vesibusseja.

Seuraa
Tukholma Facebook-sivua,
niin saat säännöllisesti uutisia ja matkavinkkejä Tukholmasta .

Tukholma – top-5 suosikkinähtävyydet

  1. Vasamuseo. Ruotsin kävijämäärältään suosituin museo joka valittiin vuonna 2020 kolmatta kertaa myös tukholmalaisten suosikkimuseoksi. Museo esittelee vuonna 1628 neitsytmatkallaan upponeen Vasa-laivan, joka nostettiin merenpohjasta vuonna 1961.
  2. Kuninkaanlinna. Vanhassa kaupungissa sijaitseva klassikkokohde, jossa voi tutustua mm. Paraatihuoneistoon, Aarrekammioon, Varuskamariin sekä Linnankirkkoon.
  3. Fotografiska. Yksityinen valokuvamuseo, jonka tavoitteena on paitsi tuoda näytteille kansainvälisen tason valokuvataidetta myös toimia kohtaamispaikkana. Vuonna 2010 avattu museo kuuluu nykyään n. 500.000 vuosittaisella kävijällään Tukholman suosituimpien museoiden joukossa . Museon yläkerrassa on suosittu ravintola, josta on upeat näköalat yli Tukholman keskustan.
  4. Moderna muséet. Nykytaiteen museo perustettiin vuonna 1958 ja muutti uusiin tiloihinsa Skeppsholmenilla vuonna 1998.
  5. Nationalmuseum. Upeasti peruskorjattu Kansallismuseo tarjoaa näkymän niin klassiseen taiteeseen kun ruotsalaisen muotoilun historiaan.

Perheiden suosikkikohteet löytyvät Tukholmassa Djurgårdenilla: Satuleikkitalo Junibacken haluaa Astrid Lindgrenin hengessä inspiroida lukemaan ja kannustaa luovuteen satujen ja tarinoiden kautta.Vuosittain Junibackenissa käy n. 320.000 vierailijaa.
Gröna Lund puolestaan on Ruotsin vanhin huvipuisto, joka tarjoaa 30 ajolaitetta, 6 ravintolaa sekä lukuisia pelihalleja ja herkkupisteitä.
Maailman vanhin ulkoilmamuseo Skansen perustettiin vuonna 1891 ja nykyään n. 150 rakennusta eri puolilta Ruotsia näyttää miten ihmiset ovat asuneet ja eläneet Ruotsissa ennen. Eläinpuistossa on skandinaavisia villieläimiä ja vuonna 2019 Skansenilla avattiin Baltic Sea Science Center akvaarioineen.

Tukholman historia

Tukholman historia juontaa juurensa vuoteen 1187, jolloin kaupunki olisi perustettu kauppapaikaksi palaneen Sigtunan tilalle. Yleisesti kaupungin perustajana pidetään kuitenkin Birger Jaarlia, joka allekirjoitti vuonna 1252 dokumentin, jossa nimi Tukholma mainitaan ensimmäistä kertaa.

Kaupunkioikeudet Tukholma sai vuonna 1436, jolloin myös katsotaan Tukholman vakiinnuttaneen asemansa maan pääkaupunkina. Virallisesti asema pääkaupunkina vahvistettiin tosin vasta vuonna 1634.  Tukholman merkitys puolustuksen kannalta kasvoi ajan mittaan, etenkin suojana vesireitille sisämaahan, Mälarjärvelle. Myös kauppapaikkana Tukholman merkitys kasvoi nopeasti, etenkin rautamalmin vientisatamana. 1800-luvulla kaupunki koki teollistumisen myötä voimakkaan kasvun kauden, jolloin myös monet kaupungin monunmentaalisista rakennuksista rakennettiin.

Nykyään Tukholma on Ruotsin kulttuurin, median, politiikan ja talouden keskus. Kaupungin elinkeinoelämää hallitsee palvelusektori, jota mm. kasvava matkailu on ruokkinut. Myös IT-sektori on nykyään iso työllistäjä kaupungissa.

Pääkuva: Björn Olin / imagebank.sweden.se