Last Updated on 28/02/2021 by Alex

Länsirannikon mannermainen kaupunki on kokoonsa nähden erittäin kotoisan tuntuinen.

Göteborg ottaa vierailijansa vastaan mutkattoman rennosti ja täällä ollaan ylpeitä siitä, että ollaan ’göteborrrgare’ – vahvasti rullaavalla r-kirjaimella.

Länsirannikolla, Göta-joen suulla sijaitseva, Ruotsin toiseksi suurin kaupunki Göteborg on n. 600.000 asukkaan pieni suurkaupunki. Miellyttävän kokoisella kaupungilla on runsaasti mielenkiintoisia museoita, viihtyisiä kahviloita sekä erinomaiset shoppailumahdollisuudet – kaupungin merellistä ruokakulttuuria tietenkään unohtamatta.

Nykyään Göteborg tunnetaan ennen kaikkea tapahtuma- ja yliopistokaupunki, jossa sijaitsee Skandinavian suurin yliopisto (perustettu vuonna 1891) sekä Chalmersin teknillinen korkeakoulu (perustettu vuonna 1829).

Göteborg – nykyaikainen satamakaupunki

Göteborgissa on Pohjoismaiden suurin satama, ja sieltä on hyvät laivayhteydet niin Tanskaan kuin Saksaankin. Merellisen kaupungin mannermaista tunnelmaa korostavat myös raitiovaunut – Göteborg on yksi Ruotsin kolmesta kaupungista, jossa on edelleen toimiva raitiovaunuliikenne.

Top-10 Göteborgissa

  1. Kungsportsavenyn. Myös nimellä Avenyn tunnettu kaupungin paraatikatu, jonka varrella on runsaasti ravintoloita, baareja ja kauppoja.  Toisessa päässä, Götaplatsenilla sijaitsee Carl Millesin tunnusomainen Poseidon-patsas.
  2. Liseberg. Skandinavian suurimmassa huvipuistossa on myös hienot puutarhaistutukset ja lukuisia ravintoloita. Kesäaikaan isolla näyttämöllä huippuartistien konsertteja.
  3. Röhsska muséet. Museo esittelee muotoilua, muotia ja taidekäsitöitä.
  4. Göteborgs konstmuseum. Yksi Pohjois-Euroopan hienoimmista taidemuseoista, joka esittelee niin pohjoismaista kuin eurooppalaista taidetta. Kokoelmissa edustettuna mm. Edelfelt, Larsson, Munch, Zorn, Rembrandt, Picasso ja Chagall. ”Vuoden museo” Ruotsissa vuonna 2018.
  5. Universeum. Tässä elämysmuseossa koet sademetsän, näet valtavan akvaarion ja tutustut eksoottisiin kasveihin ja eläimiin.
  6. Feskekörka. Kaupungin vuonna 1874 valmistunut kalahalli, joka on saanut inspiraationsa norjalaisista sauvakirkoista ja goottilaisista kivikirkoista. Kalaa ja äyrisiä kannattaa ehdottomasti maistaa Göteborgissa, sillä täällä on useita Ruotsin parhaista kalaravintoloista.
  7. Trädgårdsföreningen. Yksi Euroopan parhaiten säilyneitä puistoja, jonka keskellä kaunis palmutalo vuodelta 1878.
  8. Haga. Tämä puukaupunginosa on yksi Göteborgin vanhimmista. Hagalle tunnusomaisissa ”Landshövdingshus”-rakennuksissa runsaasti pikkukauppoja ja kahviloita, mm. Café Husaren jossa myydään maailman mahdollisesti suurinta kanelipuustia.
  9. Paddan. Göteborgilaisklassikko; perinteiset Paddan-avoveneet ovat tehneet opastettuja kierroksia Göteborgin kanavilla jo vuodesta 1939.
  10. Ostindienfararen Götheborg. Itä-Intian kauppakomppanian vuonna 1745 uponneen purjelaivan kopio, joka laskettiin vesille 2003.

Muista myös heti kaupungin edustalla alkava upea saaristo, jonne voit matkustaa paikallisliikenteen lipulla!

Göteborgin historia

1200-luvulta lähtien Göta-joen suun etelärannalla sijaitsi ruotsalaisten alue, kun eteläpuolella sijaitseva Hallanti oli tanskalaisten hallussa ja pohjoisessa sijaitseva Bohuslän puolestaan norjalaisten käsissä. Turvatakseen pääsynsä merelle ruotsalaiset rakensivat 1300-luvulla Älvsborgin linnoituksen Göta-joen suulle. Göteborgin edeltäjä Nya Lödöse (joka sijaitsi nykyisen Gamlestaden-kaupunginosan kohdalla) mainitaan jo vuonna 1493 valtakunnan neljäntenä kauppakaupunkina.

1600-luvun alussa haluttiin rakentaa vahvasti linnoitettu kaupunki Göta-joen suulle ja vuonna 1621 Göteborg sai kaupunkioikeudet kuningas Kustaa II Adolfilta. 1700-luvun puolestavälistä kaupunki kukoisti, paljolti Itä-Intian kauppakomppanian ansiosta.

Teollistuminen alkoi 1800-luvulla, ja tätä kehitystä olivat vahvasti mukana ajamassa myös kaupunkiin muuttaneet britit, mistä syystä Göteborgia on myös toisinaan kutsuttu ”Pikku-Lontooksi”. Aluksi tekstiiliteollisuus oli tärkein ala saadakseen myöhemmin väistyä metalliteollisuuden tieltä, jossa maailmankuuluja göteborgilaisnimiä ovat esim. SKF ja Volvo.

Pääkuva: Göran Assner / imagebank.sweden.se