Last Updated on 28/02/2021 by Alex

Perhematkalla Ruotsiin viihtyy koko perhe, ja paljon kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa löytyy kaikenikäisille Tukholman eteläpuolella.

Ruotsissa ollaan museoissa ja nähtävyyskohteissa yleisesti ottaen hyviä huomioimaan lapsia ja perheitä.

Koko perheen teemapuistot ja museot

Ruotsin klassikkokohteisiin kuuluvat erilaiset teemapuistot, esim. Norrköpingin ulkopuolella sijaitseva Pohjoismaiden suurin eläinpuisto Kolmården, jossa on myös maailman vahvimman nallen maailma, Bamses Värld ja Euroopan parhaaksi valittu vuoristorata Wildfire.

Vimmerbyssä puolestaan sijaitsee Astrid Lindgrenin maailma (Astrid Lindgrens Värld), jossa rakastetun lastenkirjailijan sadut muuttuvat todeksi eri kirjojen mukaisissa miljöissä, esim. Vaahteramäen Eemelin Kissankulmassa, Ronja Ryövärintyttären Matiaksenlinnassa sekä Vimmerbyn pienoiskaupungissa Den lilla, lilla staden. Peppi Pitkätossu-sadut viettävät 75-vuotisjuhliaan vuonna 2020, ja sen kunniaksi täysin uudistettu Huvikumpu avataan 15.5.2020. Vimmerbyssä voi myös vierailla Astrid Lindgrenin syntymäkodissa, Näs’issä.

Filmbyn Mariannelundissa esittelee lastenelokuvien maailman ja High Chaparral-teemapuistossa pääset keskelle Villin Lännen tapahtumia.

Norrköpingissa voi tutustua vanhaan teollisuusmaisemaan ja Työn museoon (Arbetets museum) ja visualisointikeskukseen (Visualiseringscenter C). Linköping puolestaan houkuttelee Ruotsin ilmailumuseolla (Flygvapenmuseum) sekä Gamla Linköpingin ulkoilmamuseolla, jonka alueelle on koottu 90 vanhaa rakennusta vanhoista kauppapuodeista tiedekeskus Fenomenmagasinet’iin.

Götan kanava

Itärannikolta alkava, maata halkova Götan kanava on paitsi vesireitti jota voit kulkea niin omalla veneellä kun kanavaa liikennöivillä matkustajalaivoilla loistava kohde pyöräilylomalle. Sulutukset tarjoavat mielenkiintoista nähtävää, kuuluisimpia suluista ovat Bergin sulut, jossa yhteensä 7 sulkua muodostaa sulkujen portaan.

Kauniilla paikalla Vättern-järven itärannalla sijaitsevassa, pikkuruisessa Vadstenassa voit tutustua mahtavaan Vadstenan linnaa ja Pyhän Birgitan luostarin museoon ja luostarikirkkoon. Hieman etelämpänä, Grännan kaupungissa pääset kurkistamaan polkagris-makeisten valmistukseen tämän puna-valkoraitaisen karkin synnyinseuduilla.

Ruotsin kaksi suurta saarta – Öölanti ja Gotlanti

Ruotsin kaksi suurinta saarta eroavat luonnon ja maisemien osalta manner-Ruotsista paljonkin.

Rannikolla sijaitseva Kalmarin kaupunki mahtavine linnoineen oli aikoinaan strategisesti erittäin tärkeä, kun Tanskan raja kulki vain parinkymmentä kilometriä etelämpänä.

Öölantia, johon voi ajaa 6 km pitkän sillan kautta, leimaa harvinainen, karu alvarimaisema. Saarelle tunnusomaisia ovat sadat säilyneet, puiset tuulimyllyt. Ruotsin kuningasperheen kesänviettopaikka Solliden puutarhoineen kuuluu saaren suosituimpiin nähtävyyksiin.

Ruusujen, raukkien ja keskiaikaisen Visbyn saari Gotlanti hurmaa yleensä kävijänsä välittömästi. Lue lisää Gotlannista erillisellä sivulla.

Lasia ja huonekaluja

Muotoilun ystävät löytävät Smoolannissa useita mielenkiintoisia kohteita: lasinvalmistuksen sydänmailla sijaitsee lasin valtakunta, Glasriket, jossa voi jopa yöpyä lasiteemaan keskittyvässä kylpylähotellissa. Möbelriket puolestaan keskittyy huonekalumuotoilun ja -valmistuksen ympärille. Huonekalujätti IKEAn synnyinseuduilla, Älmhultissa, voi paitsi shoppailla tavaratalossa tutustua IKEA-museoon ja yöpyä IKEA-hotellissa.

Pääkuva: Alexander Hall / imagebank.sweden.se