Last Updated on 28/02/2021 by Alex

Visby on luonteva aloituspiste Gotlannin matkalle. Keskiaikaisen kehämuurin ympäröimä keskusta henkii edelleen vahvasti menneen ajan tunnelmaa.

Visby ja Gotlanti sijaitsivat viikinkien aikaan keskeisellä paikalla, kauppareittien varrella. Muistona näiltä ajoilta Gotlannin museossa näytteillä ovat valtavat hopea-aarteet.

Visbyn vanhin säilynyt rakennus on 1100-luvulla rakennettu Kruttornet, joka on myös osa 3,6 kilometriä pitkää kehämuuria. 1200-luvulta eteenpäin kaupankäynti oli vilkasta ja kaupungista kehittyi keskeinen Hansa-liiton jäsen. Kukoistuskausi päättyi vuonna 1361 kun tanskalaisen kuningas Valdemar Atterdag valloitti kaupungin; ruotsalaiseksi kaupunki palautui vasta vuonna 1645.

Aikoinaan Visbyssä oli 17 kirkkoa, joista ainoastaan Visbyn Tuomiokirkko S:ta Maria on enää jäljellä – kirkkoraunioita on sitä vastoin muurien sisäpuolella kokonaiset 13 kappaletta.
Skandinavian parhaiten säilyneisiin keskiaikaisiin kaupunkeihin lukeutuva Visby merkittiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1995.  Keskustassa on meidän päiviimme säilynyt n. 150 keskiaikaista taloa.

Yksi kuuluisimmista paikoista ihailla ruusujen kaupungin kukkaloistoa on Fiskargränd, mutta myös käynti Botaniska Trädgården-puistossa on ehdottomasti suositeltava.

Nykyään Visby on vilkas kesäkaupunki, joka on suosittu lomanviettopaikka ruotsalaisten keskuudessa.

Pääkuva: Tuukka Ervasti / imagebank.sweden.se