Last Updated on 28/02/2021 by Alex

Gotlannin saaren upeissa maisemissa voit miltei tehdä maailmanympärimatkan päivässä.

Itämeren suurin saari, Gotlanti, on n. 170 km pitkä ja enimmillään n. 50 km levyinen. Rantaviivaa on yhteensä 800 km ja saarelta löytyy monentyyppisiä rantoja. Ilmasto on merellinen ja lämpötila on suhteellisen leuto – vuoden keskilämpötila on n. +6,5 C. Asukkaita Gotlannissa on n. 57.000, joista Visbyssä asuu n. 24.000 (kaupunkimuurin sisäpuolella n. 2.000).

Kompaktista koostaan huolimatta Gotlannin saarelle mahtuu uskomattoman paljon elämyksiä: monimuotoista luontoa, pitkä historia ja nykyajan sykettä. Koe ruusujen täyttämä, kehämuurien ympäröimä idyllinen Visby, näe Fårön karuilla rannoilla majesteetilliset raukit tai nauti valkeista hiekkarannoista Ruotsin aurinkoisimmassa paikassa.*

Gotlannin luonto

Gotlannin historia alkaa n. 400 miljoonaa vuotta sitten, jolloin saari oli koralliriutta lämpimän meren keskellä, päiväntasaajan kohdalla. Gotlannin maaperä koostuu korallista, kalkkikivestä ja hiekasta, ja tästä syystä Gotlannin maaperässä esiintyy hyvinkin runsaasti fossiileja. Gotlannille tunnusomaisia raukkeja, korkeita kalkkikivimuodostelmia löytyy mm. Fåröltä (esim. Digerhuvud, Langhammars, Gamle Hamn) ja aivan Gotlannin eteläkärjestä, Hoburgenista.

Saaren luonto on monimuotoinen ja tarjoaa niin karumpaa rannikkoluontoa kuin vehreitä lehtomaisemia ja kukkivia niittyjä – saarella esiintyy esim. runsaasti eri orkidealajikkeita. Leudosta ilmastosta johtuen saarella viihtyy monia kasvi- ja puulajeja joita on normaalisti totuttu näkemään vain eteläisemmillä leveysasteilla,

Kauniita rantamaisemia tarjoavat myös Ekstakustenin luonnonsuojelualue ja Sudersandin valkohiekkainen ranta. Länsirannikon tuntumassa sijaitsevat Stora ja Lilla Karlsö ovat tunnettuja erityisesti lintujen pesimäalueina.

Kulttuuri ja nähtävyydet

Gotlannin historiaan voi tutustua kattavasti Gotlands Museum-museossa Visbyssä. Maaseudulla mielenkiintoisia tutustumiskohteita ovat esim. Bungemuseet, Roma Kungsgård sekä Bläse kalkbruksmuseum. Keskiaikaisia kirkkoja on ympäri saarta yhteensä 92 kpl.

Gotlanti – tapahtumien saari

Gotlanti houkuttelee tapahtumillaan matkailijoita pitkin vuotta: Visbyn tunnetuimpiin kesätapahtumiin kuuluvat Almedalenin poliitikkoviikko ja Keskiaikaviikko (joka vuosi v. 32) – lajissaan Pohjois-Euroopan suurimpia tapahtumia. Fåröllä puolestaan Bergmanviikko houkuttelee kävijöitä.

Keväinen Pääsiäisfestivaali täyttää pääsiäisviikon ohjelmalla, mm. Pääsiäisparaatilla johon osallistuu yleensä n. 4.000 henkeä pääsiäisnoidiksi pukeutuneina.

Syksyn Tryffelifestivaalin yhteydessä Ljugarnissa järjestetään tryffelisafareita (kyllä – luit oikein; Gotlannissa kasvaa tryffeleitä!) ja Toftassa järjestettävä Gotland Grand National on puolestaan maailman suurin moottoripyöräkilpailu.

Perheiden Gotlanti

Perheiden ehdoton käyntikohde numero yksi on Kneippbyn-kesämaa hieman Visbyn eteläpuolella. Vesi- ja huvipuiston ohella siellä sijaitsee myös Peppi Pitkätossu-elokuvista tuttu alkuperäinen Pepin talo, Huvikumpu eli Villa Villekulla.

Keskiaikainen Visby kaupunkimuureinen ja torneineen on jo sinänsä lapsille kiinnostava, lisäksi siellä voi tehdä omatoimisen kiertokävelyn Peppi Pitkätossun jalanjäljissä tai tutustua Gotlannin omaan tiedekeskukseen, Fenomenaleniin.

Visbyn pohjoispuolella Lummelundan tippukiviluolat kutsuvat jännittävälle seikkailulle maan uumeniin.

Liikenneyhteydet Gotlantiin

Kesäaikaan Visbyhyn on suora lentoyhteys Helsingistä 2-4 kertaa viikossa. Reittiä liikennöivät Finnair ja BRA. Ympäri vuoden saarelle on hyvät yhteydet sekä Arlandan että Bromman lentokenttien kautta. Kesäaikaan Tallink Silja tekee myös risteilyjä Visbyhyn.

Automatkaajat voivat matkustaa Gotlantiin Ruotsin mantereen kautta, josta Destination Gotland liikennöi ympäri vuoden Nynäshamnista.

*Ruotsin yleisradioyhtiö SVT on vuodesta 1990 joka kesä esitellyt ”Solligan”-tilaston, jossa jossa SMHI’n tilastoihin perustuen 8 kesäviikon ajan mitataan, missä on eniten aurinkotunteja. Gotlanti on vuodesta 1990 lähtien ottanut eniten ensimmäisiä sijoja.i/ imagebank.sweden.se

Pääkuva: Thomas Junell