Last Updated on 28/02/2021 by Alex

Pohjois-Ruotsin rannikkoa leimaavat pohjoisen suuret joet, jotka laskevat mereen tällä aluella.  

Monelle tuntemattomampia ovat ehkä kuitenkin alueen saaristot sekä jylhät näkymät Korkealla Rannikolla.

Sisämaan karuihin tunturimaisemiin tuovat vaihtelua niin pohjoisen suuret joet kuin Perämeren rannikkoseudut. Kalastuksen harrastajille Pohjois-Ruotsin rannikkoseutu on oikea aarreaitta, sillä täällä sijaitsevat Pohjois-Euroopan neljä suurinta, lähteistään merelle saakka vapaana virtaavaa jokea: Kalixälven, Torneälven, Piteälven ja Vindelälven. Näissä nappaavat niin harjus, taimen, lohi kuin meritaimen. Suurten jokien lisäksi maisemaa leimaavat myös 30.000 järveä sekä pitkä rannikkolinja. Lue lisää kalastuksesta Ruotsissa Swedenfishing.com-sivustolta.

Erityisesti Tornionjokilaaksossa meänkieli (Tornedalsfinska) yhdistää naapureita molemmin puolin rajajokea ja meillä murteeksi luettava kieli on saanut Ruotsissa jopa virallisen vähemmistökielen aseman. Pohjoisessa Kalixin ja Haaparannan (Haparanda) edustalla sijaitsee Ruotsin pohjoisin saaristo, joka koostuu yli 1.400 saaresta. Ruokamatkailija nauttii Ruotsin Lapin itäosassa esim. kuuluisasta Kalixin muikunmädistä ja Västerbotten-juustosta.

Luulajan (Luleå) tärkein nähtävyys on UNESCO-kohteisiin lukeutuva Gammelstadens Kyrkstad, Norrlannin suurimman keskiaikaisen kirkon ympärille muodostunut, n. 400 kirkkotuvan kylä. Rannikkon kaupungeista Skellefteå on eteläinen portti Ruotsin Lappiin ja Piitime (Piteå) puolestaan on rannoistaan tunnettu kaupunki, jota on joskus jopa kutsuttu ”Pohjoismaiden Rivieraksi” koska täällä mitataan usein Ruotsin korkeimpia meriveden lämpötiloja.

Koivujen kaupunki Uumaja

Monelle Merenkurkun laivamatkustajalle ”Koivujen kaupunki” Uumaja (Umeå) lienee alueen kaupungeista tutuin. Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2014 on myös vireä yliopistokaupunki. ”Guitars – the museum” esittelee yhden maailman suurimmista, yksityisistä kitarakokoelmista ja Bildmuséet tuo Uumajaan näytteille kiinnostavaa, kansainvälistä nykytaidetta.

Jylhiä maisemia Korkealla Rannikolla

Hieman etelämpänä UNESCOn maailmanperintöön kuuluva, upeiden maisemien Korkearannikko (Höga Kusten) houkuttelee kävijöitä luontoelämysten pariin: vaeltaman 130 kilometrin pituiselle Höga Kusten-ledenille, melomaan tai vaikkapa kokeilemaan kalliokiipeilyä Pohjois-Euroopan suurimmalla Via Ferrata-reitillä. Paikallisiin erikoisuuksiin lukeutuvat sekä flatbröd-ohutleipä että monien kammoksuma hapansilakka – toisten mielestä suurta herkkua. Juomapuolella paikallisia ylpeyden aiheita ovat niin palkittu Hernö Gin kuin whiskyyn erikoistunut High Coast Distillery

Pääkuva: Friluftsbyn Höga Kusten / imagebank.sweden.se