Last Updated on 28/02/2021 by Alex

Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki on nuori, globaali ja moderni Malmö.

Malmö on tarpeeksi pieni ollakseen lämmin ja tunnelmallinen mutta samalla tarpeeksi iso, jotta tarjolla on laajasti erilaisia elämyksiä.
Ruotsin etelärannikolla, Juutinrauman rannalla sijaitseva Malmö on n. 320.000 asukkaan kaupunki, jossa vesi on aina lähellä – aivan kaupungin keskustan tuntumassakin on 2 km pituinen hiekkaranta.

Malmö on tunnettu myös monikulttuurisuudestaan: Malmössä asuu 179 kansallisuutta ja siellä puhutaan 150 eri kieltä, joten kansainvälisyys näkyy etenkin ruokakulttuurissa. Oman lisänsä kaupungin nuorekkaaseen ilmapiiriin tuovat n. 24.000 opiskelijaa.

Dynaaminen suurkaupunki

Tämän päivän Malmö on hurmaava sekoitus modernia arkkitehtuuria ja vuosisatojen ikäisiä tiilirakennuksia sekä viehättäviä toreja. Malmö on myös puistojen kaupunki, jossa välimatkat ovat riittävän lyhyitä, jotta kaupunki olisi helposti otettavissa haltuun kävellen tai pyörän selästä. Tiesitkö muuten, että n. 30% malmöläisistä käyttää polkupyörää päivittäin ja että Malmössä on polkupyörähotelli Cykelhuset Ohboy?
Kaupunki on kulkenut kestävän kehityksen eturintamassa ja valittiin vuonna 2006 Ruotsin ensimmäiseksi Fair Trade City’ksi – kunnianosoitus, joka myönnetään kunnille ja kaupungeille, jotka aktiivisesti edistävät reilua kauppaa ja eettistä kulutusta.

2010-luvulla Malmö on tullut maailmanlaajuisesti tunnetuksi ”Silta”- tv-sarjan myötä – sarjaa on myyty 170 maahan! Juutinrauman silta on kuitenkin vaikuttanut eniten malmölaisten arkielämään: nykyään Malmö muodostaa yhdessä Kööpenhaminan kanssa yhteisen, yli 3 miljoonan asukkaan työssäkäyntialueen (Öresundsregionen), jossa ihmiset liikkuvat päivittäin sujuvasti molempiin suuntiin Juutinrauman yli.

Kulttuurikaupunki Malmö

Monipuolisen kulttuurielämän vuosittaisiin suurtapahtumiin kuuluu mm. elokuussa järjestettävä Malmöfestivalen. Kautta vuoden tarjolla on vilkas yöelämä niin baareissa, kellariklubeissa kuin skybaareissa.

Monikulttuurinen Malmö on myös erinomainen ruokakaupunki, jossa on ruokaa maailman kaikista kolkista. Etenkin katuruokakeittiöt ovat hyvin edustettuina ja leikillisesti Malmötä on myös kutsuttu Ruotsin ”falafel-pääkaupungiksi”

Ostosmatkailijaa hemmotellaan niin isoilla ostoskeskuksilla (esim. Emporia – Skånen suurin ostoskeskus) kuin nuorten muotoilijoiden gallerioilla ja vintage/secondhand-kaupoilla.

Top-10 Malmössä

  1. Bron. Vuonna 2000 avattu, 8 km pitkä Ruotsin ja Tanskan yhdistävä Juutinrauman silta nousi kuuluisuuteen Nordic Noir-tyylilajiin kuuluvan Silta- tv-sarjan myötä.
  2. Turning Torso. Vuonna 2005 valmistunut korkkiruuvin muotoinen pilvenpiirtäjä on Skandinavian korkein rakennus, 190 metriä.
  3. Västra hamnen. Vanha teollisuusalue on viime vuosikymmenten aikana kokenut muodonmuutoksen, jossa kestävä kehitys on pääosassa. Merenrantaa seurailevat kävelytiet, skeittipuistot, ranta ja ravintolat houkuttelevat niin alueen asukkaita kuin matkailijoita.
  4. Moderna muséet. Vanhassa sähkölaitoksessa sijaitseva, Tukholman nykytaiteen museon alaisuuteen kuuluva taidemuseo avattiin vuonna 2009.  Kokoelmissa taidetta 1900-luvulta eteenpäin.
  5. Malmö muséer. Slottsholmenin alueella sijaitsevat museot muodostavat Etelä-Ruotsin suurimman museokokonaisuuden: Malmöhus slott, Malmö konstmuseum sekä Teknikens och Sjöfartens hus.
  6. Lilla Torg. Kesäaikaan vilkas, ravintolaterassien täyttämä tori vanhassa kaupunginosassa, Malmön keskustassa.
  7. Ribersborgs kallbadhus. Tämä Ribersborgin rannalla sijaitseva merikylpylä (tunnettu myös nimillä Kallis ja Ribban) on toiminut nykyisellä paikallaan jo vuodesta 1898. Paaluille rakennetussa kylpytalossa on saunoja sekä ravintola.
  8. Disgusting Food Museum. Malmön inhottavan ruoan museossa voit tutustua maailman 80 inhottavimpaan ruokaan. Uskaliaimmat voivat haistella ja jopa maistella joitakin näistä.
  9. Pildammsparken. Laaja kaupunginpuisto, jossa avaria nurmikenttiä, kukkaistutuksia ja vesielementtejä. Kesäaikaan ohjelmaa ulkoilmanäyttämöllä.
  10. Malmö Konsthall. Vuonna 1975 avattu taidehalli on yksi Ruotsin suurimmista nykytaiteen museoista.

Malmön historia

Malmö oli 1100-luvulla tunnettu kirkonkylänä josta 1200-luvun puolessavälissä kehittyi samanniminen kaupunki. 1300-luvulla menestyksekäs sillinpyynti vei kaupungin kehitystä vahvasti eteenpäin ja Skånen tärkeimmän kaupungin rooli siirtyi vähitellen Lundilta Malmölle. 1400-luvulla Malmö oli yksi Tanskan suurimmista ja tärkeimmistä kaupungeista, jossa kaupankäynti saksalaisten Hansa-kauppiaiden kanssa oli merkittävässä roolissa. Kaupunkia suojelemaan ryhdyttiin vuonna 1434 rakentamaan Malmöhusin linnoitusta, jonka nykymuoto tosin on peräisin 1530-luvulta. 1500-luvulla Malmö koki kukoistuskauden kaupungin pormestarin, Jörgen Kockin johdolla.

Roskilden rauhassa vuonna 1658 mm. Skåne (ja tämän myötä myös Malmö) siirtyi Ruotsille ja samalla kaupungin kehitys hidastui. Vasta vuonna 1774 kaupunki sai uutta vauhtia malmöläisen liikemiehen, Frans Suellin päätettyä rakentaa Malmöhön kunnollisen sataman. Vuonna 1840 Frans Henrik Kockum perusti kaupunkiin pajan, josta kehittyi Kockumsin telakka – aikoinaan yksi maailman suurimpia. Myöhemmin 1800-luvulla kaupunkiin kehittyi myös tekstiiliteollisuutta.

Pääkuva: Werner Nystrand / imagebank.sweden.se