Last Updated on 28/02/2021 by Alex
Ruotsin etelärannikon Skåne ja Blekinge houkuttelevat kevyesti kumpuilevilla avarilla peltomaisemillaan, söpöillä, ristikkorakennusten täyttämillä pikkukaupungeillaan ja valkoisilla hiekkarannoillaan.
Lisää silmäniloa tarjoavat lukuisat linnat ja puutarhat, eikä makuhermojakaan ole unohdettu tässä Ruotsin ruoka-aitassa. Aktiivilomailijat nauttivat esimerkiksi alueen 79 golfkentän tuomista haasteista.
Skåne – nautiskelijalle
Skåne muodostaa tilkkutäkin pelloista, metsistä ja järvista mutta myös dramaattisemmista rannikkomaisemista. Luoteisosan kallioinen Kullahalvön-niemi tarjoaa haasteita niin maastojuoksijoille, maastopyöräilijöille kuin vaeltajillekin.
Aktiivilomalle rannikolle…
Bjärehalvön-niemellä pyöräilijät löytävät niin haastavia maastoja kuin upeita näköaloja ja niemen vaellusreitit liittyvät Skåneleden-reitistöön, joka tutustuttaa vaeltajan Skånen luontoon ja kulttuuriin 5 alueella ja 89 etapilla, joiden yhteispituus on n. 1.250 km.
Bjärehalvönin pieni kalastajakylä Torekov muuttuu nykyään kesäksi tasokkaaksi kesänviettopaikaksi. Båstadissa jokakesäinen Swedish Open-turnaus (yleensä heinäkuun toisella viikolla ) houkuttelee tenniseliitin lisäksi Ruotsin kauniit ja rohkeat paikalle juhlimaan tennisviikkoa.
…kaupunkilomalle….
Helsingborgin ulkopuolella sijaitseva kuninkaallinen kesälinna Sofiero linnanpuutarhoineen on suosittu retkikohde, etenkin touko-kesäkuussa kun puiston 10.000 alppiruusupensasta kukkii. Ja mikäli linnat kiinnostavat, Skånessa niitä riittää lähes 300…
Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki Malmö (Juutinrauman sillan myötä nykyään miltei Kööpehaminan kaksoskaupunki) on tunnettu monikulttuurisuudestaan, etenkin gastronomian saralla – lue lisää Malmöstä erillisellä sivulla.
Lund on tunnettu yliopistokaupunkina, mutta myös Tuomiokirkostaan, jonka astrologinen kello Horologium Mirabil Lundense on vuodelta 1424. Aivan Lundin keskustassa sijaitsee myös Kulturen-ulkoilmamuseo.
Ruotsin eteläisin ja Skånen vanhin kaupunki Trelleborg on saanut nimensä viikinkiaikaisesta linnoituksesta. Trelleborgin lähistöllä sijaitsee myös Fotevikenin viikinkiperinnekylä. Tiesitkö, että Trelleborg kutsutaan myös leikillisesti Palmujen kaupungiksi, sillä kaupunkia koristaa kesäaikaan satakunta palmua, jotka siirretään joka vuosi talvehtimaan palmutaloon.
…tai Wallanderin maisemiin
Mielenkiintoinen kohde on myös komissario Wallanderin Ystad, jossa Ystad Studios Visitor Centerissä voit mm. vierailla Kurt Wallanderin asunnossa.
Tutustumisen arvoinen kohde on myös Skånen kaakkoiskulmassa sijaitseva, usein Provencen kaltaiseksi luonnehdittu Österlenin alue, jossa etenkin Ales stenar ja Ruotsin eteläisin kansallispuisto Stenshammar vetävät matkailijoita. Sandhammarenin valkoiset hiekkadyynit muodostavat yhden Ruotsin upeimmista rannoista.
Kivik on kuuluisa jokasyksyisistä omenamarkkinoistaan ja alueen tilamyymälät myyvät lähituotantoa: parsaa, yrttejä, mausteita, rapsiöljyä, laventelihunajaa…
Herkuttelijat tietävät, että Skånen monien upeiden ravintoloiden joukkoon kuuluu myös keskellä maaseutua, Tranåsissa sijaitseva kahden Michelin-tähden ravintola Daniel Berlin Krog.
Blekinge – pieni mutta mielenkiintoinen
Kaakossa sijaitseva Blekinge on manner-Ruotsin pienin maakunta – niinpä kaikki on täällä lähellä. UNESCO-kaupunki Karlskrona syntyi, kun Ruotsin suurvallan aikaan tarvittiin laivastotukikohta. Yli 300 vuotta myöhemmin laivasto majailee edelleen täällä.Kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluu Marinmuseum, laivaston museo.
Tiesitkö muuten, että Karlskronan kuuluisimmalla asukkaalla, vaivaisukko Gubben Rosenbomilla on todellinen esikuva, ahvenanmaalainen Mats Hindiksson Rosenbom, joka oli Karlskronan ensimmäisiä asukkaita?
Åhusissa, ruotsalaisen Absolut Vodkan syntysijoilla voit osallistua Absolut Home Experience -kierrokseen, jossa tutustutaan tämän maailmankuulun juoman valmistukseen.
Karlshamnissa on jo yli 50 vuoden ajan viikolla 29 järjestetty Östersjöfestivalen, Ruotsin vanhimpiin ja suurimpiin ilmaisfestivaaleihin kuuluva tapahtuma. Tiesitkö muuten, että kaupungista löytyy myös punssimuseo?
Mörrumin joessa lohenpyynnillä on perinteitä aina 1200-luvulta saakka; joen kalastuspaikan yhteydessä myös akvaario ja museo, joka esittelee lohenkalastuksen historiaa.
Ruotsin etelärannikko odottaa sinua!
Pääkuva: Måns Fornander / imagebank.sweden.se