Last Updated on 28/02/2021 by Alex

Ruotsalainen kulttuuri on monimuotoista ja nähtävyyksiä on paljon niin taiteen, kansanperinteiden kuin käyntikohteiden ja museoidenkin osalta.

Taide

Carl Larsson, Anders Zorn, Carl Milles…Ruotsilla on useita suuria kuvataiteilijoita, joiden taiteesta voi nauttia niin isoissa museoissa kuin pienemmissä gallerioissa.  Taide on Ruotsissa kuitenkin aina lähellä myös arjessa, sillä muotoilu on maassa hyvin käytännönläheistä.

Nykykuvia edustavat elokuvat, joiden kautta Ruotsi on viime vuosikymmeninä näkynyt maailmalla paljon, esim. Stieg Larssonin Millennium-triologian, Wallander-elokuvien ja Silta-sarjan myötä. Joidenkin elokuvien maisemiin voi myös tutustua erityisillä elokuvakierroksilla.

Museoita, linnoja ja UNESCO-kohteita

Ruotsi on museoiden luvattu maa, jossa ei niin pientä aihetta ole, etteikö siitä voisi kehittää museota. Yleensä nämä pienemmät museot ovat kaikessa rosoisuudessaan erittäin mielenkiintoisia ja usein niissä näkyy keräilijän intohimoinen suhtautuminen aiheeseen.

Ruotsin historiaan liittyy myös runsaasti kiehtovia linnoja ja palatseja, jotka usein sijaitsevat erityisen kauniilla paikoilla. Monen linnan historiaan voi myös tutustua omatoimisesti tai opastetulla kierroksella. Joissakin linnoissa (ja myös useissa kartanoissa) voi myös yöpyä.

Ruotsin 15 UNESCO-kohdetta kattavat kaikkea kalliopiirroksista ja viikinkiaikaisista asutuksista Hälsinglandin perinnetaloihin ja Kuparikaivokseen. Lue lisää UNESCO-kohteista.

ABBAn kotimaa

Ruotsia pidetään usein musiikin suurvaltana – niin monta ruotsalaista musiikintekijää on ABBAn jälkeen lähtenyt maailmanvalloitukseen. Musiikin juuret ovat kansanmusiikissa ja etenkin Taalainmaalla perinnemusiikki elää edelleen vahvana.

Nykymusiikista voi nauttia etenkin kesäkauden lukuisilla festivaaleilla ja musiikki-tapahtumissa eri puolilla Ruotsia. Maailmanluokan tähtien konserttikiertueet pysähtyvät suurkaupunkeihin – usein silloinkin kun kiertueet eivät yllä Suomeen asti.

Tärkeimmät musiikkitapahtumat löydät Tapahtumakalenterista.

Pääkuva: Håkan Vargas S / imagebank.sweden.se