Last Updated on 28/02/2021 by Alex

Keski-Ruotsissa maisemat vaihtelevat jylhistä tunturihuipuista Siljanin kevyesti kumpuilevaan järvimaisemaan.

Keski-Ruotsi on myös monen tyypillisen Ruotsi-symbolin koti – täältä ovat kotoisin niin Taalainmaan puuhevoset, kansanmusiikki kun punaisten puutalojen Faluröd-värikin.

Hälsinglandissa ja Gästriklandissa on tuhatkunta Hälsingegårdar-taloa, joista seitsemän on erityisen upean koristelunsa takia kirjattu UNESCOn maailmanperintölistalle.
Rannikolla, joka tunnetaan nimellä Jungfrukusten, on kalastajakylliä, vanhoja ruukkeja ja pieniä paikallismuseoita. Gävle lienee tunnetuin maailman suurimmasta olkipukista, joka rakennetaan joka vuosi Slottstorget-torille.

Taalainmaa (Dalarna) on tullut tunnetuksi mm. suurista taiteilijoistaan, Carl Larssonista ja Anders Zornista joiden kotimuseoihin voi nykyään tutustua opastetuilla kierroksilla. Kansanperinteet elävät Taalainmaalla edelleen vahvoina, ja siitä myös monet nykymuotoilijat ovat ammentaneet inspiraationsa. Siljan-järven rannoilla syntyvät värikkäät, perinteisillä kurpitsa-kuvioilla koristellut Taalainmaan hevoset. Kansanmusiikin lisäksi alue on tullut tunnetuksi myös vanhaan avolouhokseen rakennetusta Dalhalla-ulkoilmanäyttämöstä.

Ruotsissa puutaloille tunnusomainen punainen väri – Faluröd – tulee UNESCO-kaupunki Falunista, jonka keskustassa sijaitsee kuparikaivoksen valtava avolouhos. Yksi Taalainmaan suosituimmista käyntikohteista on muuten Clas Ohlsonin kauppa Insjönissa, jossa kauppaketju sai alkunsa.

Ruotsin suosituimpia hiihtokohteita

Monet eivät ehkä tule ajatelleeksi, että useat Ruotsin suosituimmista hiihtokohteista, esim. Idrefjäll ja Sälen, sijaitsevat juuri Taalainmaalla. Niiden lähellä sijaitsee myös Ruotsin uusin, 22.12.2019 avattu Scandinavian Mountains Airport-lentokenttä. Taalainmaalla hiihdetään myös maailman suurin hiihtokilpailu, Vasaloppet, joka on nykyään kasvanut viikon pituiseksi massatapahtumaksi, johon osallistuu vuosittain n. 100.000 henkilöä.

Pääkuva: Jann Lipka / imagebank.sweden.se