Last Updated on 28/02/2021 by Alex

Aitoja puhtaita makuja, lähiruokaa ja perinteitä. Ja tietenkin kanelipulla kahvin kera. Siinä ruotsalainen keittiö pähkinänkuoressa.

Janssonin kiusaus, näkkileipä, lihapullat, hernekeitto, graavikala ja sillit – kaikki meilläkin tunnettuja ruotsalaisen keittiön ruokalajeja. Ruotsalaisella ja suomalaisella keittiöllä on paljon yhteistä ja jotkut ruoat ovat täysin samanlaisia molemmin puolin lahtea kun toisissa on pieniä vivahde-eroja. Kuten esimerkiksi se, että meillä puhutaan usein arkiruoasta kun Ruotsissa sanotaan husmanskost.

Mutta toki ruokaperinteissä löytyy myös eroja: Korkean Rannikon hapansilakka on kiistelty tuote joka on toisten mielestä kamala, toisten mielestä suurta herkkua.
Toki hieman helpompiakin herkkuja on tarjolla Ruotsissa, esim. länsirannikko on kuuluisa merenelävistään ja Gotlannissa voi yllättäen löytää tryffeliäkin.

Pohjoismainen gastronomia

Pohjoismainen keittiö on 2000-luvulla valloittanut maailmaa puhtailla mauillaan, jossa raaka-aineina käytetään paljon luonnon antimia, riistaa, marjoja ja lähituotantoa. Ruotsin kokkimaajoukkue onkin menestynyt kansainvälisissä kilpailuissa erinomaisesti, ja sijoittui helmikuussa 2020 hopeasijalle Culinary Olympics-kisassa.

Ruoan valmistuksessa on Ruotsissa viime vuosina kiinnitetty myös yhä enemmän huomiota ruokahävikkiin ja sen minimoimiseen. Yksi tässä asiassa vahvasti kantaa ottanut ruotsalainen keittiömestari on meilläkin Strömsöstä tunnettu Paul Svensson.

Juomia joka lähtöön

Ruotsissa tapahtuu paljon mielenkiintoista myös juomien maailmassa, ja esim. ruotsalainen viski ja gini on saanut paljon kansainvälistä huomiota. Jopa viinitilojakin on maassa parikymmentä Ruotsin pohjoisesta sijainnista huolimatta.

Myös käsityöoluet valtaavat alaa ja moneen pienpanimoon pääsee nykyään myös tutustumaan.

Alkoholittomien juomien kehitykseen on viime vuosina panostettu voimakkaasti, joten nykyään ravintolassa kannattaa kysellä muutakin kuin Ramlösaa alkoholittomana vaihtoehtona!

Fika – ruotsalaisuuden ydin

Ruotsin ruokaperinteistä ei voi tietenkään puhua mainitsematta fikaa – käsitettä, joka on paljon enemmän kuin pelkkä kahvitauko: kahvin ja kahvileivän lisäksi siihen kuuluvat oleellisena osana hetken tauko mukavia rupatellen – työpaikalla, ystävien tai perheen kesken. Ruotsalaista, rentoa asennetta parhaimmillaan!

Kanelipulla on kiistatta klassisin kahvileipä, muita kahvipöydän ruotsalaisklassikoita ovat mazariinit, dammsugaret ja prinsessakakku.

Pääkuva: Tina Stafrén / imagebank.sweden.se